Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 6-7-2023

Pauline van Esterik: "Ik ben erg nieuwsgierig, hou van complexiteit"

Toen Cees Meijer vorig jaar na dertig jaar noodgedwongen moest stoppen als directeur van SRA, kwam het natuurlijke proces van zijn opvolging in een stroomversnelling. Met de aanstelling van Pauline van Esterik heeft SRA, in de woorden van vicevoorzitter Roland Ogink, gekozen voor een "ervaren en inspirerende" directeur. Tijd voor een kennismaking om haar plannen te horen.

Pauline van Esterik

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Na de HEAO heb ik mijn master economie gehaald aan de VU in Amsterdam. Vervolgens heb ik samen met Fred van Raaij onderzoek gedaan naar de drivers van vertrouwen bij banken en ben ik in 1999 gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit. Ik heb voornamelijk gewerkt in het bank- en verzekeringswezen. De afgelopen tien jaar vervulde ik bestuurlijke functies bij instanties die mensen helpen die het wat minder goed hebben, zoals de Stichting Mijn Geld en Zo."

"Als mens ben ik erg nieuwsgierig, ik hou van complexiteit. Als iets ingewikkeld is, vind ik het leuk. Ik hou ervan om bij vraagstukken in de samenleving –en vooral die een bedrijfsmodel onder druk zetten – de emotie eruit te halen en te kijken wat nou echt het probleem is. En wat we ermee kunnen. Je zou kunnen zeggen dat ik zeer intuïtief gedreven ben; het triggert mij te kijken naar het echte vraagstuk dat onder water ligt. Dát vind ik interessant. Uit mijn tijd in het buitenland voor ABN AMRO heb ik geleerd dat mijn eigen referentiekader niet de norm is. Wij in Europa en Azië vonden bijvoorbeeld de zonnebloemen van Van Gogh fantastisch op een creditcard staan; in Brazilië vond men dat te vrouwelijk. Als je met andere culturen samenwerkt, moet je je realiseren dat je eigen beeld niet hét beeld is, maar gewoon een ander perspectief op de realiteit. En dat maakt het juist zo interessant om zaken vanuit allerlei perspectieven te bekijken."

Neem je deze ervaringen mee bij SRA?

"Omdat ik voornamelijk gewerkt heb aan de consumentenkant, biedt de accountancysector of de zakelijke dienstverlening mij relatief nieuwe perspectieven. Ik bekijk dat zoals ik omga met nieuwe landen of andere culturen: met die heel nieuwsgierige, open blik. Dus openstaan voor anderen en luisteren. Dat heb ik vanaf dag één hier ook gedaan. Met alle collega’s van het SRA-bureau heb ik persoonlijk kennisgemaakt. Dat is sowieso leuk, en je hoort veel van wat er speelt. Daarnaast ga ik naar onze leden toe, luister en vraag door. Ik ervaar dat de zakelijke dienstverlening een mooie combinatie van ratio en emoties biedt. En dat hoor ik terug in die gesprekken. Als je goed luistert, hoor je het verhaal achter het verhaal en kun je in kaart brengen in welke omgeving je zit, wat de echte issues zijn en hoe je die zou kunnen adresseren. Uit alle gesprekken probeer ik de rode draad te halen. Dat is die onderzoekende, nieuwsgierige kant van mij, en de drive naar praktische oplossingen."

"Toen ik bij SRA over de functie kwam praten met het bestuur, klikte het. Blijkbaar was dat wederzijds. Ik voelde me bovendien gelijk op mijn plek. Met name omdat alles wat ik tot nu toe heb opgedaan aan werk-, interim- en bestuurlijke ervaring hier goed samenkomt. Ik ben gewend met heel veel verschillende partijen vanuit een matrixstructuur, niet vanuit de hiërarchie, samen te werken. Daarnaast is SRA een ledenorganisatie, met grote en kleine entiteiten die alle een eigen identiteit en karakter hebben. Een vereniging die het goede wil doen voor de sector, voor het mkb. Accountants dienen het publieke belang. Voor het accountantsberoep geldt ‘noblesse oblige’ of zoals de Duitsers het noemen een ‘Ehrenambt’. En dat voel ik, dat zie ik terug in de branche. Het sluit ook aan bij mijn eigen affiniteit met het thema ‘vertrouwen’. Ik wil graag werken voor organisaties die een maatschappelijke functie hebben. En de accountancysector levert natuurlijk een heel belangrijke bijdrage aan het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer. Als laatste is er natuurlijk weer mijn nieuwsgierigheid te ontdekken welke vraagstukken er spelen en wat wij daarmee kunnen doen. Vanuit het SRA-bureau naar de leden toe én naar het hele mkb dat door onze leden wordt bediend."

Lees het volledige interview

Dit interview is afkomstig uit het magazine Accountancy Vanmorgen - ICT en Kengetallen.