Thuis in uw branche

Als particulier zonnepanelen aangeschaft? U bent btw-ondernemer! Aftrek btw nu aanvragen!

  • Publicatiedatum: 7-6-2013

Zonnepanelen worden door de opgelegde importheffing op buiten de EU geproduceerde panelen duurder. Mogelijk zijn de panelen echter goedkoper dan u denkt, doordat misschien sprake is van BTW-ondernemerschap.


U heeft recht op aftrek

Volgens Advocaat Generaal Sharpston bij het Europese Hof van Justitie EU te Luxemburg leidt het produceren van elektriciteit met zonnepanelen, dat deels wordt verkocht aan de elektriciteitsmaatschappij, tot ondernemerschap voor de omzetbelasting.  Er bestaat dan recht op aftrek van voorbelasting. Niet alleen de voorbelasting bij de aankoop, maar ook die van onderhoud etc. is dan aftrekbaar. Of het Hof van Justitie EU uiteindelijk dit advies opvolgt, is voorlopig onbekend.


Nu al terugvragen

Als het Hof van mening is dat de exploitatie van de panelen tot ondernemerschap leidt, kunt u de omzetbelasting terugvragen. Om echter te voorkomen dat de BTW bij aanschaf te laat wordt teruggevraagd en dus om die reden niet meer teruggegeven wordt, lijkt het verstandig om reeds nu bij de Belastingdienst de in rekening gebrachte voorbelasting terug te vragen. Omdat een uitspraak van het Hof van Justitie geen terugwerkende kracht heeft, kunt u in principe niet wachten met een teruggaafverzoek tot die uiteindelijke beslissing.


Ook voor 1 april 2013 geldig?

Voor zonnepanelen die aan particulieren zijn geleverd in het tweede kwartaal 2013, kan de teruggave binnen de reguliere termijnen worden gedaan. Als de factuur voor 1 april 2013 is uitgereikt aan de particulier, bestaat mogelijk geen recht meer op aftrek van de voorbelasting. Ook dan is het volledigheidshalve echter verstandig toch om de teruggave te verzoeken. In alle gevallen kan dit door een brief te sturen naar de Belastingdienst waarin u namens de particulier aangeeft dat die van mening is BTW-ondernemer te zijn en dat dus recht bestaat op teruggave van de omzetbelasting bij de aanschaf.

Overigens is er wel een aandachtspunt. Als een subsidie is verstrekt aan de particulier bestaat -afhankelijk van de vormgeving daarvan- wel de mogelijkheid dat daarover BTW moet worden afgedragen.

 

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren