Thuis in uw branche

Grip op uw klant- en opdrachtacceptatie

  • Publicatiedatum: 10-4-2019

Als SRA-kantoor wordt u geacht integriteitsrisico’s systematisch in kaart te brengen. Om grip te krijgen op het proces van klant- en opdrachtacceptatie heeft Dapas Software daarom een unieke tool ontwikkeld welke door SRA is voorzien van content: de SRA & Dapas Compliance Manager.

Jacco OudhofDeze is in maart van dit jaar gelanceerd. René Rademakers van SRA-Vaktechniek en Jacco Oudhof van Dapas software leggen uit wat deze tool inhoudt en voor het accountantskantoor kan betekenen.

Basis voor SIRA

In november 2017 heeft de AFM aandacht gevraagd voor integriteitsrisico’s die accountantsorganisaties lopen. Voor het systematisch in kaart brengen van deze risico’s, kan gebruik gemaakt worden van een Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA). René Rademakers: "Kantoren gaven aan dat een handige tool ontbrak waarmee iedere klant- en opdrachtacceptatie op een eenduidige en vaste wijze aan de eisen uit de wet- en regelgeving getoetst kan worden. Deze eisen kunnen complex zijn en gelden niet alleen voor de auditpraktijk. Dat laatste wordt nogal eens onderschat. Als je de klant- en opdrachttoetsing op efficiënte wijze kunt doen en vastleggen, kun je een goede klantfoto maken. Deze kan prima dienen als basis voor je SIRA."

Procesoptimalisatie

Tevens was er behoefte aan een stuk procesoptimalisatie. "We weten dat de klanten opdrachtacceptatie vaak nog steeds een beetje 'houtje-touwtje' gebeurt en lang niet altijd op een consistente wijze. Daarbij, de kwaliteitsbepaler moet eigenlijk in één oogopslag kunnen zien wat het risicoprofiel is van de klantportefeuille."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur april 2019

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur