Thuis in uw branche

Nieuw in Lobby-dagboek: Horizontaal toezicht, juist springlevend!

  • Auteur: Jan Zweekhorst
  • Publicatiedatum: 19-10-2018

Het was afgelopen week druk: we mochten maar liefst 3 dagen aanschuiven bij allerlei sessies van de Belastingdienst in De Knoop te Utrecht, het nieuwe vergadercentrum. Mijn eerste indruk: SRA heeft een goede indruk achtergelaten bij de Belastingdienst in het kader van de MKB ontwikkelagenda.

Waar gaat die MKB ontwikkelagenda ook al weer over? De Belastingdienst MKB moet 2000 fte inleveren, op een totaal van 7500 fte. Het management realiseert zich dan ook dat daardoor allerlei zaken in (her)overweging genomen moeten worden. Een van die overwegingen c.q. pijlers is de doorontwikkeling van Horizontaal toezicht. Samen met de adviseur en het Ministerie kijkt de Belastingdienst dan ook naar hoe verder.

Maandag, dinsdag en woensdag dus aanschuiven. Maandag ging het over de quickwins, een aparte werkgroep, en dinsdag en woensdag inhoudelijk over Horizontaal toezicht. Op die dagen mocht SRA een korte inleiding geven. Dinsdag over tax assurance en Tax Control Framework en op woensdag over het normenkader en de juridificering. 

Kwaliteit fiscaal lonend

SRA heeft een duidelijk verhaal rond de doorontwikkeling van HT: certificeren/categoriseren van kantoren in kwaliteitsniveau, onafhankelijk reviewsysteem, duidelijke minimale regels, afspraken over toezicht en toezichtreductie.

Tijdens de bijeenkomsten bleek dat onze standpunten positief worden ontvangen. Natuurlijk kan het niet integraal en in een keer naar alles leiden, maar Belastingdienst en verschillende aanwezige partijen zien wel aanknopingspunten.

De inzet van het SRA bestuur om de inspanningen op het gebied van kwaliteit door de kantoren ook fiscaal lonend te laten zijn, lijkt vooralsnog een goede stap. De Belastingdienst ziet in het SRA kwaliteitssysteem en de onafhankelijke review daarbij mogelijke belangrijke voorwaarden voor doorontwikkeling van het HT.

Bekijk het complete Lobby-dagboek