Thuis in uw branche

Maatregelen voor toekomst accountancy

Interview met SRA-bestuursleden Diana Clement en Paul Dinkgreve

  • Publicatiedatum: 30-9-2014

De accountancysector heeft onlangs een pakket maatregelen aangeboden aan de Tweede Kamer. Het zijn forse maatregelen, maar dat moet ook wel. Want de politiek heeft duidelijk gemaakt dat zij anders het heft in handen neemt. Hoog tijd voor Diana Clement en SRA-voorzitter Paul Dinkgreve om enkele voorstellen te bespreken.

De politiek had de sector zelf gevraagd om met initiatieven te komen om de kwaliteit van de accountantscontrole en onafhankelijkheid te borgen. Daartoe is de werkgroep Toekomst Accountantsberoep, met daarin ook SRA-bestuurder Diana Clement, in juni van start gegaan. In drie maanden tijd heeft de werkgroep zijn oor te luisteren gelegd bij stakeholders en de sector zelf.

Dat resulteerde in het pakket dat nu op tafel ligt om het vertrouwen van de maatschappij in accountants werkzaam in de OOB-praktijk, niet-OOB-praktijk en mkb-praktijk weer van een stevig fundament te voorzien. Het rapport van de werkgroep richt zich primair op maatregelen die de kwaliteit van de jaarrekeningcontrole en de onafhankelijkheid van de accountant betreffen.

Cherry picking kan niet

''Deze maatregelen grijpen in elkaar, ze versterken elkaar'', wil Clement allereerst benadrukken, ''dat betekent dat de sector de voorstellen integraal moet overnemen. Cherry picking kan niet, want dat slaat het fundament onder de samenhang weg.'' Cultuur en gedrag vormen de basis van het rapport. Dinkgreve: ''Dat is ook terecht, want die cultuur is zo geworden dat de nadruk op de verdiensten zijn komen te liggen in plaats van op kwaliteit. Als bijvoorbeeld een kantoor in de mkb-praktijk overname en waarderingen doet, reken je dan een percentage? Dan ben je per definitie verkeerd bezig. De klant moet gewoon weten hoeveel tijd je er als accountant mee bezig bent. Dat moet transparant zijn.''


Dit artikel is een voorpublicatie van het interview met Diana Clement en Paul Dinkgreve in het ledenmagazine de SRAadviseur, dat deze week verschijnt.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren