Thuis in uw branche

Over aangiftejaar 2013 toch nog EKA's voor aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

  • Publicatiedatum: 11-3-2014

Doet u als intermediair namens uw klanten aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2013? Dan kunt u – in tegenstelling tot eerdere berichten – voor die aangiften toch nog elektronische kopieaanslagen (EKA's) krijgen: de Belastingdienst stelt EKA's langer beschikbaar.

Als intermediair kunt u van de Belastingdienst digitale berichten krijgen met gegevens van aanslagen, kennisgevingen en beschikkingen die zij op papier naar uw klanten sturen: de Elektronische kopieaanslag (EKA). De EKA die u via het BAPI-kanaal krijgt, heeft een opvolger: het Servicebericht Aanslag (SBA). SBA's krijgt u via Digipoort, het beveiligde digitale kanaal van de overheid. Hiervoor heeft u software nodig die klaar is voor Standard Business Reporting (SBR).

Eerder meldde de Belastingdienst dat u vanaf het aangiftejaar 2013 voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting alleen nog SBA's kunt krijgen. Maar op verzoek van en in nauwe samenwerking met marktpartijen en koepelorganisaties heeft de Belastingdienst besloten EKA's langer beschikbaar te stellen.


Wat moet u doen?

Wat u moet doen, hangt af van uw situatie:

  • U bent door uw klanten gemachtigd voor het ontvangen van EKA's. Dan ontvangt u de EKA's zoals u gewend bent. De Belastingdienst zet uw machtigingen voor EKA's niet automatisch om in machtigingen voor SBA's. Stap daarom nu over op de systematiek van SBA's. Want vanaf de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting over het aangiftejaar 2015 kunt u alleen nog gebruikmaken van SBA's. Hoe u machtigingen voor SBA's aanvraagt, leest u hier.
  • U bent door uw klanten gemachtigd voor het ontvangen van SBA's. U kunt de SBA's ophalen met uw software.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Kijk dan bij Elektronische kopieaanslagen en Serviceberichten Aanslag.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren