Thuis in uw branche

Per 1 oktober: makkelijker om aangifte IB te verbeteren

  • Publicatiedatum: 27-9-2019

Het wordt voor fiscaal dienstverleners per 1 oktober 2019 eenvoudiger om een al ingediende aangifte inkomstenbelasting voor klanten te verbeteren. Op deze manier wil de Belastingdienst fiscale processen makkelijker maken.

De vereenvoudiging volgt uit recente besprekingen van het Digicom- en Beconoverleg, waarin bestuurslid Jan Zweekhorst SRA vertegenwoordigt. Voor burgers is de deregulering al in 2018 gerealiseerd.

Verzoek in plaats van bezwaar

De Belastingdienst neemt aanvullingen of wijzigingen die financieel dienstverleners na de definitieve aanslag indienen, per 1 oktober voortaan in behandeling als een verzoek. Nu behandelt de Belastingdienst deze verbeteringen nog als bezwaar. Wanneer de financieel dienstverlener een aanvulling of wijziging heeft op de al ingediende aangifte inkomstenbelasting, vermindert de Belastingdienst in de nieuwe situatie de aanslag ambtshalve. Als de aanvulling niet of slechts deels wordt gevolgd, volgt een voor bezwaar vatbare beschikking. En is dus bezwaar en beroep mogelijk.

Visie achter nieuwe werkwijze

De visie achter de vereenvoudiging van het proces is dat de bezwaar- en beroepsprocedure alleen gebruikt moeten worden als er echt sprake is van een inhoudelijk geschil. Op het moment dat iemand een aanvulling doet, is er doorgaans nog geen geschil.

In onderstaande afbeelding van de Belastingdienst kunt u duidelijk zien wat de wijzigingen per 1 oktober zijn.

[Klik op de afbeelding voor een vergroting]

Infographic Herziening Inkomstenbelasting (Belastingdienst)