Thuis in uw branche

PSD2 en Instant Payments

Innovatie van het betalingsverkeer

  • Publicatiedatum: 21-11-2018

Misschien herkent u het. Het gevoel dat er verandering op til is. U leest het in posts op sociale media, artikelen in vakbladen en hoort het in gesprekken met collega's en klanten. U voelt, er staat iets te gebeuren en u weet intuïtief dat het impact gaat hebben. Maar wat er precies gaat veranderen en wat u ermee kunt, wordt u nog niet helemaal duidelijk als u zich door de stroom van buzzwords en hypekretologie probeert heen te worstelen.

EuroDe begrippen PSD2 en Instant Payments zouden in het rijtje van nieuwe ontwikkelingen bepaald niet misstaan. Nu ligt de focus van berichten over nieuwe ontwikkelingen vaak op technologie of wetswijzigingen. Om de werkelijke betekenis te kunnen doorgronden, is het echter veel belangrijker om te snappen tot welke toepassing(en) ze zouden kunnen leiden. En wat ze aan concrete voordelen opleveren. In dit artikel geven we wat meer uitleg over de begrippen PSD2 en Instant Payments. Daarbij geven we een eerste indicatie van welke impact ze zouden kunnen hebben op uw kantoor en uw klanten.

Efficiënter en slimmer bankieren

Om het belang van PSD2 en Instant Payments te begrijpen, moeten we een indruk krijgen van de marktbehoeften op het gebied van zakelijk bankieren. Die zou je als volgt kunnen omschrijven:

  1. Actueel inzicht in banksaldo en banktransacties
  2. Automatische en slimme verwerking van banktransacties
  3. Rechtstreeks betalen (en incasseren) vanuit de administratie

Uiteraard is bovenstaand lijstje niet uitputtend, maar feit is dat deze basisbehoeften momenteel niet optimaal afgedekt worden omdat de banken ‘in control’ zijn over de noodzakelijke informatie. PSD2 gaat dat veranderen.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur oktober 2018

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren