Thuis in uw branche

‘Strengere klimaatregels grote impact op continuïteit ondernemer’

Nieuwe initiatieven voor duurzaam ondernemen

  • Publicatiedatum: 22-3-2021
Harry Marissen

"De steeds strengere klimaatregels hebben een grote impact op de continuïteit van de ondernemer. Hij moet die regelgeving in zijn strategie inlijven, wil zijn bedrijf toekomstbestendig blijven", zegt Harry Marissen, bestuurslid van SRA. "Mede daarom ontplooien we in verenigingsverband initiatieven voor duurzaam ondernemen, zodat onze SRA-kantoren die kennis en ervaring weer kunnen inzetten voor hun ondernemers."

Het nationaal Klimaatakkoord stelt ondernemers voor de komende jaren voor grote uitdagingen. Businessmodellen veranderen, de urgentie is er. Zo ziet de ondernemer in de automotive verkoopkansen voor de verkoop van elektrische auto’s, maar ziet hij de opbrengst uit onderhoud sterk teruglopen. Hoe spelen tuinders in op de klimaatdoelstellingen voor CO2-reductie? Tegelijkertijd stellen steeds meer banken duurzaamheidseisen aan financiering en voelt de ondernemer de druk van de consument en de productieketen om groener te ondernemen.

Bewustzijn vergroten

SRA wil daarom het bewustzijn van de gevolgen van de klimaatregels onder de leden vergroten en de dienstverlening van SRA-kantoren voor de klant verstevigen. De eerste initiatieven in verenigingsverband zijn genomen, zoals een koploperproject waaraan SRA-leden kunnen deelnemen, een stappenplan voor CO2-reductie en een kennisplatform.

Koploperproject voor SRA-kantoren

Om de ondernemer goed te adviseren over de transitie naar duurzaam ondernemen, begint SRA met samenwerkingspartner DZyzzion een zogeheten koploperproject voor SRA-kantoren. Idee achter dit project is dat de kantoren onder deskundige begeleiding zelf stappen zetten om toekomstbestendig te ondernemen, na te denken over nieuwe dienstverlening, ervaringen te delen en die kennis weer in te zetten voor de ondernemer. “Een ondernemer wil zijn productiehal verbouwen. Met advies van zijn SRA-adviseur over subsidies voor duurzaam ondernemen en de benodigde financiering, is de ondernemer een stuk goedkoper uit”, zegt Marissen.

Stappenplan CO2-uitstoot

Naast het Koploperproject reikt SRA ook andere concrete stappen aan om te verduurzamen. Daarbij is gekozen voor het terugdringen van energie- en brandstofverbruik met het idee om de reductie van CO2 op de langere termijn breder uit te rollen. Om de SRA-adviseur en de ondernemer hiermee te helpen, wordt er een stappenplan – een CO2-voetafdruk – ontwikkeld. Voornemen is om deze gegevens op te nemen in het benchmarkplatform van SRA-BiZ, met 350.000 jaarrekeningen van ondernemers. Dan kunnen de SRA-kantoren de CO2-uitstoot van ondernemers meten en benchmarken.

Kennisplatform: klimaatregelgeving en subsidies

Verder is er een kennisplatform onder constructie, zodat SRA-kantoren kennis over duurzaam ondernemen kunnen opdoen en delen. Zo is er informatie over subsidies, klimaatregelgeving, sectorale afspraken over CO2-reductie, duurzaamheidskringen en inspirerende artikelen en interviews met ondernemers en SRA-leden. “Kennis delen is een voorwaarde om vooruit te komen”, zegt Marissen. “We willen met deze initiatieven een beweging op gang brengen van enthousiaste SRA-kantoren die hun klanten bedreven en vakbekwaam helpen toekomstbestendig te ondernemen en tegelijkertijd ook milieuwinst behalen.” 

Wilt u meer weten over de initiatieven rond duurzaam ondernemen? Bel Leonie Derksen (lderksen@sra.nl) of Judith van Teeffelen (jvteeffelen@sra.nl) via 030 656 60 60.