Thuis in uw branche

Toelichting over de SBA en de machtigingsprocedure

  • Publicatiedatum: 18-8-2014

Dit jaar stappen we over van de vertrouwde EKA (Elektronische Kopie Aanslag) naar de SBR(/XBRL)-vorm SBA (ServiceBericht Aanslagen). Binnen de nieuwe SBR-setting is het noodzakelijk dat u als fiscale intermediair voor elke belastingsoort over een (separate) machtiging van uw klanten beschikt en dat u deze elk jaar opnieuw aanvraagt. Met die machtiging(en) kunt u dan namens de klant de (voorlopige) aangifte doen, maar ook de aanslagen ontvangen.

U kunt ServiceBerichten Aanslagen (of EKA's) krijgen voor:

  • de Inkomstenbelasting 
  • de Vennootschapsbelasting 
  • de BTW

De machtigingsprocedure is ten opzichte van de EKA-periode behoorlijk uitgebreid. Met name het ieder jaar opnieuw moeten registreren van de machtigingen is een behoorlijke toename van de administratieve lasten. Om de fiscale dienstverleners hier in tegemoet te komen kunnen registraties van machtigingen door de Belastingdienst automatisch worden uitgebreid naar andere aangiftejaren, indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

SRA heeft voor u alle informatie over de SBA en de machtigingsprocedure in één document samengevat (zie download onder, ledeninlog vereist), zodat u precies weet wat er van u verwacht wordt.

Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren