Thuis in uw branche

Uitstel centraal aandeelhoudersregister

  • Publicatiedatum: 16-2-2016

De ontwikkeling van het centraal aandeelhoudersregister (CAHR) wordt aangehouden totdat het UBO-register verder is ontwikkeld. Dit schrijft minister Dijsselbloem van Financiën mede namens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Gelijktijdige ontwikkeling van beide registers leidt tot knelpunten in de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid. Het UBO-register is een afdwingbare Europeesrechtelijke verplichting waarvoor een implementatietermijn is bepaald, daarom dient de prioriteit te liggen bij de ontwikkeling van dat register.

Volgens de Kamerbrief is bij het begrip 'UBO' (ultimate beneficial owner/uiteindelijk belanghebbende) bepalend dat het gaat om het feit dat deze persoon de formele of feitelijke zeggenschap heeft over een vennootschap of andere juridische entiteit van welke hij de UBO is. Bij registratie van aandeelhoudersinformatie in het CAHR is niet relevant of de aandeelhouder tevens formele of feitelijke zeggenschap heeft over de bv of niet-beursgenoteerde nv. Deze informatie zal wel blijken uit het UBO-register.

Eerder uitten NEVOA EN SRA in een brief aan het ministerie van V&J hun zorgen over de opzet van het in te voeren centraal aandeelhoudersregister. Daarin doen de beide organisaties voorstellen om de privacy van de belanghebbenden zo goed mogelijk te waarborgen.

Download

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren