Thuis in uw branche

Van de voorzitter: begint het u al te duizelen?

  • Auteur: Jan Zweekhorst
  • Publicatiedatum: 20-11-2020
Jan Zweekhorst

Met grote regelmaat spreek ik collega's van andere SRA-kantoren. Wat hoor ik? Er worden bergen werk verzet door alle steunmaatregelen voor ondernemers. TOGS, TVL, TOZO, NOW 1.0, NOW 2.0, NOW 3.0, uitstel van belastingbetaling… begint het u al te duizelen?

Een collega van een ander kantoor zei me dat hij voor de ene ondernemer bezig is met de definitieve aanvraag voor de NOW 1.0 en 2.0, terwijl hij voor een andere ondernemer een eerste aanvraag voor de NOW 3.0 opmaakt. ''We kijken met twee paar ogen naar zulke aanvragen.'' Want hoe zat het ook alweer met de voorwaarden van de 'oude' NOW 1.0 en andere steunmaatregelen?

Operatie in volle gang

Meer werk dan gedacht, zo horen we bij SRA. Deze operatie is in volle gang en dat roept vragen op. SRA doet er alles aan om u daarbij behulpzaam te zijn. De rekenmodellen voor de NOW 1.0, NOW 2.0 en NOW 3.0 staan klaar en ook de NOW-werkprogramma’s zijn beschikbaar. Verder verschijnen de komende weken (updates van) onder meer de praktijkhandreikingen NOW en uitstel van belastingbetaling.

Controles

De controle-instanties, zoals het UWV en de Belastingdienst, zijn inmiddels ook begonnen met de controles van de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19; voorganger van de TVL) en de TVL (Tegemoetkoming vaste lasten). Als blijkt dat bij deze steunmaatregelen de tegemoetkomingen onterecht zijn verstrekt, wordt het bedrag herzien of teruggevorderd.

Belastinguitstel: graag sneller een overzicht

Terwijl de drukte rondom steunmaatregelen als NOW 1.0, NOW 2.0 en NOW 3.0 haar beslag krijgt, lijkt het alsof we ons nog niet druk hoeven te maken over de terugbetaling vanaf 1 juli van het belastinguitstel. Schijn bedriegt. 1 juli start de terugbetalingsperiode van maximaal drie jaar. Begin 2021 willen we een aanvang maken met de jaarrekeningen 2020 en daarbij willen we weten wat de fiscale positie is van de onderneming en de ondernemer. SRA heeft de Belastingdienst daarom gevraagd de brieven met de definitieve overzichten van de belastingschulden eind 2020 of begin 2021 te versturen in plaats van in het voorjaar, vlak voor de start van de terugbetalingsperiode.

Verder wil ik toch nog even het volgende aanstippen. Het zal u niet zijn ontgaan. Wat betreft uitstel van belasting is er een versoepeling gekomen voor ondernemers die nog niet eerder uitstel hebben aangevraagd. Zij mogen nu tot eind december ook nog om belastinguitstel vragen.

Carrousel

Kortom, het carrousel van werkzaamheden rond de steunmaatregelen begint steeds harder te draaien. Onze accountants en fiscalisten zijn vol aan de bak. Want ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn.