Thuis in uw branche

Van de voorzitter: vooruitkijken

  • Publicatiedatum: 8-5-2020
Jan Zweekhorst

Woensdagavond, tijdens de persconferentie van het kabinet, kwam voor veel ondernemers de langverwachte routekaart of exitstrategie. Er ligt een routekaart tot 1 september, onder het voorbehoud dat het coronavirus zich laat indammen. Sommige ondernemers kunnen weer vooruitkijken, maar vele anderen blijven in de startblokken.

Heel zuur voor die laatste groep. En dat ondanks de uitgewerkte en goedgekeurde protocollen. Uitstel tot 1 september! Zij zullen reikhalzend de extra steunmaatregelen van de overheid tegemoet zien. De groep ondernemers die wel open mag, kan gaan nadenken over hoe ze maandag 11 mei de deuren weer openen. Zij kunnen weer aan de slag. Niet dat alle problemen opgelost zijn, want de steunmaatregelen hebben ze nog steeds nodig.  

Hoe vergaat het onze kantoren?

Hoe vergaat het onze kantoren? SRA heeft de afgelopen tijd nagenoeg alle kantoren gebeld om een vinger aan de pols te houden. Uit die belronde blijkt dat het met onze leden ‘best redelijk’ tot ‘goed’ gaat. De meeste kantoren zijn druk met hun klanten en de steunmaatregelen. Wel uiten onze leden hun bezorgdheid over hun klanten. Dat blijkt ook uit de resultaten van de nieuwste SRA-Corona Barometer

Het tijdperk na corona

Binnen de meeste kantooromgevingen wordt nagedacht over het nieuwe post-coronatijdperk. Hoe gaan we met elkaar om op de werkvloer? Veel kantoren zijn niet echt dicht geweest, maar waren wel beduidend leger. Wat als de drukte weer oploopt? Sommige bedrijven springen daar op in. Allerlei nieuwe vraagstukken worden zichtbaar. 

Digitale draai

Ondertussen zien we dat de activiteiten van SRA langzaamaan een goede digitale draai vinden. Online kringen, cursussen en vergaderingen gaan inmiddels bijna net zo gestroomlijnd als de fysieke varianten van voorheen, zo is ook mijn eigen ervaring. Het is inmiddels heel gewoon geworden. Teams, Zoom, GoToMeeting en Cedex blijven ons verbinden.  

We missen het

Maar laten we wel wezen, we missen het dat we elkaar geen handen en geen omhelzing meer kunnen geven. Dat blijft voorlopig nog wel even, maar het zou toch mooi zijn als we elkaar weer echt in de ogen kunnen kijken. Collega’s geven ook aan graag weer naar kantoor te komen. Daarom denken ze er bij SRA over om het pand in De Meern op termijn te openen, alles binnen de aanbevelingen van het RIVM.  

Snel naar de kapper

Deze week stond in het teken van vooruitkijken. Om mij heen hoor ik dat veel mensen snel de kapper bellen voor een nieuwe coupe. Voor het geval we terugvallen. Laten we hopen en ons ervoor inzetten dat dat niet gebeurt.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.