Thuis in uw branche

Horizontaal toezicht

  • Publicatiedatum: 17-1-2017

Begin december vond de jaarlijkse evaluatie plaats van het convenant Horizontaal toezicht tijdens een bestuurlijk overleg met de Belastingdienst. Tijdens het overleg is gesproken over het creëren van een leercirkel, door gebruik te maken van de analyse uit de steekproef ondernemingen.

Deze analyse kan zowel op kantoor- als koepelniveau inzicht geven in de kwaliteit van de aangiften. Vanaf 2017 zal SRA ook gaan registreren of er onderscheid bestaat tussen kantoren met en zonder HT-convenant. Deze gecombineerde gegevens van Belastingdienst en SRA zijn belangrijke input voor de leercirkel en groei van HT.

Wat ook van belang is voor die groei, is communicatie en beeldvorming. De Belastingdienst geeft aan dat het duiden van de voordelen van HT van belang is. Daarbij wil de dienst graag ondersteunen, zowel in de ‘interne’ als in de ‘externe’ communicatie. Het Forum HT is een mooi voorbeeld van interne communicatie. Daarop kunnen kantoren en Belastingdienst elkaar vinden met nieuws, standpunten en vragen.

Laatste punt van bespreking betrof BiZ. De Belastingdienst is erg onder de indruk van wat SRA-kantoren met BiZ doen voor de onderbouwing van de cijferanalyse. Binnen de Belastingdienst gaat dit nu ook leven. Daarom wil de Belastingdienst onderzoeken of zij op het werk van de SRA-accountant of fiscalist kunnen steunen als hij/zij gebruik maakt van de database, bijvoorbeeld bij de onderbouwing van de omzetverantwoording. Een afspraak met het BiZ-team is inmiddels gemaakt.

En mocht u zelf nog mooie (geanonimiseerde) voorbeelden hebben van HT-waarde: mail ze ons!

Meer lezen over belangenbehartiging?

Op sra.nl bent u heel snel bijgepraat over wat het SRA-bestuur doet op het gebied van public affairs. Dagboek van de SRA-lobby schetst de activiteiten en belevenissen van het SRA-bestuur op lobbygebied. Een greep van veel wat zij meemaken, alles wat opvalt. Soms met inhoudelijke of vaktechnische insteek. Standpunten. Vanzelfsprekend op persoonlijke titel. Een inkijk in de wondere wereld van public affairs met mogelijkheid om uw eigen visie, suggesties, wensen of aanbevelingen toe te voegen.