Thuis in uw branche

Rapport Commissie Toekomst Accountancysector gepubliceerd

SRA nodigt leden uit voor bijeenkomsten CTA-rapport

  • Publicatiedatum: 30-1-2020
CTA

De Commissie Toekomst Accountancysector heeft donderdag 30 januari haar eindrapport 'Vertrouwen op controle' gepubliceerd.

Voordat we met een reactie komen, willen we eerst onze leden en andere belanghebbenden spreken. Daarom organiseert SRA in maart op een aantal locaties, verspreid door het land, bijeenkomsten voor SRA-leden. Tijdens die bijeenkomsten zullen we met onze leden van gedachten wisselen over de conclusies van het rapport en de feedback meenemen bij het bepalen van onze standpunten.

Ministerie en andere belanghebbenden

Tegelijkertijd zal SRA spreken met de diverse andere belanghebbenden, zoals het ministerie van Financiën en Kamerleden. In die gesprekken zorgen we voor de nodige duiding om te komen tot een goede, werkbare vertaalslag voor de SRA-kantoren met een gemengde praktijk.

Doel commissie

De Commissie Toekomst Accountancysector is ingesteld door het ministerie en heeft, kort gezegd, tot doel te onderzoeken hoe de kwaliteit van wettelijke controles door accountants kan worden verbeterd. Dit geldt ook voor de Monitoring Commissie Accountancy (ingesteld door de NBA) die onlangs ook haar eindrapport presenteerde. In dit rapport ‘Spiegel voor de accountancysector’ komt de commissie met haar eindconclusie en dertig aanbevelingen.

Ook gevolgen samenstelpraktijk

Hoewel de CTA aanbevelingen doet voor de controlepraktijk, heeft het rapport ook gevolgen voor de samenstelpraktijk. Denk bijvoorbeeld aan de aanbevelingen van de Commissie ten aanzien van niet-financiële informatie, toezichtstelsel, of de invoering van mogelijke structuurmaatregelen die effecten kunnen hebben op de praktijken van alle SRA-leden.

Reactie aan bestuur

Wij ontvangen graag uw reacties wat betreft de rapporten van de Commissie Toekomst Accountancysector en de Monitoring Commissie Accountancy. U kunt uw reactie ook vooruitlopend op bovengenoemde bijeenkomsten mailen naar bestuur@sra.nl.

Downloads: samenvatting en compleet rapport CTA

Hieronder kunt u de samenvatting van het CTA-rapport downloaden (5 pagina's) of het complete rapport (156 pagina's).

Samenvatting Rapport CTA: Vertrouwen op controle

Compleet Rapport CTA: Vertrouwen op controle


Reactie NBA en AFM