Thuis in uw branche

Duurzaam frituurstel? Minder belasting betalen!

  • Publicatiedatum: 28-6-2018

Als u als horecaondernemer uw bedrijf duurzamer wilt uitoefenen, kunt u ook profiteren van een aantal fiscale faciliteiten. Waar moet u dan aan denken en wat levert het u op?

MIA en EIA

FrituurOm duurzaamheid te bevorderen bestaan twee specifieke fiscale faciliteiten: de MIA en EIA, wat staat voor milieu-investeringsaftrek en energie-investeringsaftrek. Beide aftrekken verminderen de te betalen belasting als u investeert in milieu- en/of energievriendelijke apparatuur.

Ook voor de horeca

Ook als horecaondernemer kunt u van beide faciliteiten profiteren. Dit kunnen algemene bedrijfsmiddelen betreffen, zoals zonnepanelen of een elektrische auto, of bedrijfsmiddelen specifiek voor de horeca, zoals een gasgestookt HR-frituurtoestel dat aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wat levert het op?

De MIA kent een drietal percentages aan extra aftrek. De milieuvriendelijkste bedrijfsmiddelen leveren 36% aan extra aftrek op. De categorie eronder levert 27% MIA op en de laagste categorie altijd nog 13,5%. De EIA kent één percentage aan extra aftrek, voor 2018 is dat 54,5%.

Naast de KIA

Kleinschalige investeringen tot € 314.673 per jaar leveren daarnaast ook extra aftrek op. Hoe geringer de investering, hoe hoger het percentage. Zo leveren bijvoorbeeld investeringen tot € 56.642 het maximale percentage van 28 op. De investering in eerder genoemd HR-frituurtoestel levert dan ook maximaal een extra aftrek op van 54,5% (tot een maximum investering van € 5.000) plus 28%, ofwel 82,5%!

Voorwaarden

Uw investeringen moeten minimaal € 2.500 bedragen om voor de EIA en MIA in aanmerking te komen. De maxima liggen op € 121 respectievelijk € 25 miljoen. Uw investeringen moeten vermeld staan op de milieulijst dan wel energielijst van 2018 (zie RVO.nl zoekterm 'milieulijst' respectievelijk 'energielijst'). Op deze lijsten vindt u ook de aanvullende voorwaarden voor de betreffende bedrijfsmiddelen en het percentage aan MIA dat voor een bepaald bedrijfsmiddel geldt.
 

SRA-Nieuwsbank

Dit is een gratis artikel uit de nieuwe branchenieuwsbrieven van de SRA-Nieuwsbank. Heeft u al een abonnement? Ga dan direct naar de branchenieuwsbrieven Automotive, Horeca, Transport en Medische zorg en zet ze in voor uw klanten.
 
Heeft u geen abonnement, maar wilt u uw klanten wel adviseren met de branchenieuwsbrieven? Neem een gratis proefabonnement op de SRA-Nieuwsbank.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren