Thuis in uw branche

Hoe blijf je in beweging na een crisis?

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 1-12-2020

Crisissituaties zoals de coronapandemie kunnen behalve ingrijpend ook erg leerzaam zijn. Een slimme manager of adviseur zorgt ervoor dat een onderneming ook onder deze omstandigheden in beweging blijft en bouwt aan de veerkracht en innovatiekracht. Prof. dr. Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management aan de Universiteit Leiden en partner bij BFI Global, legt uit hoe je dat aanpakt.

Jan AdriaanseAls een röntgenfoto legt een crisis meedogenloos bloot waar de zwakke plekken zitten. Niet alleen bij bedrijven die toch al beroerd draaiden, maar ook bij tot dan toe succesverhalen. Om inzicht te krijgen in waarom succesvolle ondernemingen soms toch in zwaar weer raken, dus in succes- en faal- factoren in crisistijd, loont het om de röntgenfoto eens nauwgezet te onderzoeken. Adriaanse benoemt vanuit de theorie twee manieren: determinisme en voluntarisme. Volgens deterministen komt het falen van een bedrijf eerder door externe factoren die het management niet of nauwelijks kan controleren dan door interne bedrijfsspecifieke factoren, bijvoorbeeld door vraaguitval als gevolg van de coronacrisis.

De voluntaristische visie verklaart falen juist door krachteloos handelen van ondernemers/managers binnen de organisatie, omdat zij nu eenmaal mens zijn en dus niet altijd rationeel handelen. “Als bedrijven in de problemen komen, zoekt men het vaak te eenzijdig in de deterministische of juist voluntaristische verklaringen”, stelt Adriaanse. “Zo wijten bankiers bij Bijzonder Beheer falen meestal aan het management, terwijl ondernemers de neiging hebben om meer aan de deterministische kant te zitten.” Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat juist de bedrijven die in een crisissituatie vanuit beide visies proberen te verklaren wat er aan de hand is, na de crisis weer gezond worden.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2020

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur