Thuis in uw branche

Tips voor het nieuwe SBA-proces

  • Publicatiedatum: 19-12-2013

Binnenkort leveren weer enkele softwareleveranciers pakketten voor aangiften IB en Vpb '2014 versie' uit. De EKA wordt vervangen door de SBA (servicebericht aanslag). De machtigingen hiervoor worden niet meer door de Belastingdienst bijgehouden maar door Logius (onderdeel van Binnenlandse Zaken).

Uw klanten ontvangen nu een brief van Logius waarin de machtigingsaanvraag van u wordt gemeld. De organisatie Logius is voor de klant meestal onbekend. De beschrijving van de machtigingsprocedure vindt u op de website van Logius. 

Hieronder een aantal tips uit ervaringen in de pilots SBA.

  • Sommige belastingplichtigen sturen toch, onbedoeld, de retour enveloppen terug. Hierdoor vervalt de machtiging en ontvangt u geen SBA's. Inmiddels zijn de witte enveloppen van Logius wel vervangen door de vertrouwde blauwe enveloppen. De tekst van de SBA machtigingsbrief naar uw klanten kunt u onderaan deze pagina downloaden.
  • Een andere ervaring is dat de statutaire naam, zoals deze in de brief van Logius vermeld staat, kan afwijken van zoals u bekend bent bij uw klant.
  • Een andere tip is om de actualiteit van uw klantenbestand te controleren. Dat scheelt u, Logius en de belastingtelefoon veel telefoontjes.
  • Als laatste een suggestie. Een pilotkantoor heeft er voor gekozen om zijn klanten vooraf te informeren via e-mail.  Als u ook uw klantenbestand kunt mailen, is dit misschien een goede suggestie. Hieronder treft u een tekst suggestie aan die u daarvoor kunt gebruiken.  

Tekst suggestie

Beste dhr./mevr. {achternaam},

Binnenkort ontvangt u post van Logius over machtiging(en) van NAAM UW KANTOOR. Logius is een nieuwe digitale overheidsdienst. Bij die overheidsdienst staan uw machtigingen geregistreerd.

In het verleden heeft u ons gemachtigd voor de ontvangst van digitale kopieën van uw belastingaanslag. Als u wilt dat wij gemachtigd blijven, hoeft u niet te reageren op die brief. Wilt u de machtiging intrekken, dan kunt u dat aan Logius melden. Daarvoor is een formulier gevoegd bij de brief die u van Logius ontvangt.

Met eventuele vragen kunt u uiteraard terecht bij onze belastingadviseurs; zij zijn u graag van dienst!


Download

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren