Thuis in uw branche

SRA, MCA en Tweede Kamer

  • Publicatiedatum: 23-10-2018

Op 21 september jl. sprak een delegatie vanuit SRA (de werkgroep niet-OOB-accountantsorganisaties) met de Monitoring Commissie Accountancy over haar laatste rapport Doorpakken! Tijdens dat gesprek constateerde de MCA dat de (inspanning voor) kwaliteits- en cultuurverbeteringen vanuit beleidsmatig perspectief (op hoger niveau) goed geborgd worden.

Deze beleidstaal is nog niet overgegaan in de taal van de werkvloer. Met name ontbreekt een oorzakenanalyse op kantoorniveau. De verbeteringen op kantoor- en medewerkersniveau zijn niet zichtbaar genoeg.

Ook bestaat er bij enkele kantoren -ook bij SRA-leden!- nog steeds geen urgentie tot veranderen; zij zitten nog in de ontkenningsfase en zijn uiterst passief. Deze kantoren veroorzaken ook het negatieve beeld over het niet-oob-segment. Het is van uiterst belang dat ook de accountantskantoren zelf transparant zijn, meer laten zien en aantoonbaar maken dat zij zich vanuit een intrinsieke motivatie inzetten voor kwaliteitsverbeteringen, én dat hun inspanningen in de praktijk effect sorteren.

Op 10 oktober sprak de MCA vervolgens met de vaste Commissie voor Financiën in de Tweede Kamer. Ook daar klonk een harde boodschap voor de sector en stelden de commissieleden kritische vragen bij het achterblijven van het niet-oob-segment. Audit-only, scheiding van fiscaliteit c.q. andere diensten  en accountancy binnen de gemengde praktijken, ophoging van de controleplicht van bedrijven, en aanvullende criteria voor vergunninghouders waren termen, die tijdens de discussie op tafel kwamen; zaken die een zeer ernstige uitwerking kunnen hebben op vergunninghouders.