Thuis in uw branche

Belastingdienst ondertekent per 1 juni met KPN DS certificaat en uw encryptie met het E certificaat

  • Auteur: Dhr. G. van der Schaaf
  • Bron: Belastingdienst (OSWO)
  • Publicatiedatum: 30-5-2012

Op 1 juni aanstaande, rond 9.00 uur, wordt het KPN DS-certificaat van de Belastingdienst in productie gezet. Dit betekent dat vanaf dat moment de retourberichten vanuit de Belastingdienst (BAPI-kanaal) ondertekend worden met het nieuwe certificaat.

Inzenders die het DS certificaat nog niet in hun omgeving hebben geïnstalleerd, ontvangen dan wel het bericht maar krijgen mogelijk de melding dat dit bericht afkomstig is van een niet vertrouwde partij. De (fout)melding die dan verschijnt is afhankelijk van het gebruikte softwarepakket.

Op de mogelijke toestroom van meldingen is de BelTel al geïnstrueerd. Ik stel mij voor dat ook u hierop bent voorbereid. Liefst uw pakket al hier op hebt toegerust.

Ook blijkt dat in verschillende softwarepakketten voor de encryptie van het bericht nog gebruik wordt gemaakt van het DigiNotar E-certificaat van de Belastingdienst. Bij de ondertekening van dat bericht wordt echter wel gebruik gemaakt van het KPN DS certificaat van de inzender. Ook hier vraag ik uw aandacht voor, omdat per 1 juli hierop een foutmelding volgt (X-BAPI foutmelding 1/102).

Voor de goede orde: Dit staat los van de uitgestelde (en gepubliceerde) datum van 1 juli voor de acceptatie van aangiften, die zijn ingestuurd met een DigiNotar-certificaat. Het betreft hier BAPI berichten vanuit de Belastingdienst aan de fiscaal dienstverleners (ontvangstbevestigingen en kopie-aanslagen).

De softwareleveranciers zijn al maanden bekend met deze datum en zijn daar recentelijk (14 mei j.l.) weer op geattendeerd. Bovendien ondertekent de Belastingdienst in de testomgeving al sinds begin dit jaar met het KPN-certificaat. Het is echter mogelijk dat een softwarepakket nog een (installatie-)actie vereist van een fiscaal dienstverlener, die in individuele gevallen nog niet is doorgevoerd. In die gevallen krijgt men een foutmelding, wat kan leiden tot vragen.

Die installatie-actie door de fiscaal dienstverlener is echter hoe dan ook, zo spoedig mogelijk, vereist om een certificaat te kunnen aanvragen en activeren voor 1 juli. De fiscaal dienstverlener zal, al dan niet in samenspraak met de softwareleverancier, zelf deze actie moeten uitvoeren.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Geertjan van der Schaaf,

Accountmanager.

Belastingdienst/Centrale Administratie,

Team Ondersteuning Softwareontwikkelaars

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren