Thuis in uw branche

Joost van Buuren: "Cybercrime vraagt om een sterkere rol van de accountant"

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 20-7-2022
Geiger Kick-off

Doe mee met de GEIGER-pilot en verbeter de cyberveiligheid van je klanten. Dat was de oproep aan SRA-leden tijdens de recente kick-off van het project. "Aanvankelijk waren we als beroepsgroep terughoudend, maar dat kan niet meer."

"Heeft iemand een zilveren doosje gezien?" Een man gehuld in een witte overall met een veiligheidsbril op komt de vergaderzaal van SRA in Utrecht binnen. Eerder die ochtend vonden daar enkele presentaties plaats over het belang van cybersecurity voor het Nederlandse mkb. Na wat rondscharrelen, vindt de man het doosje en pakt er met zijn rubberen handschoen een gloeiende knikker uit. Uit zijn tas diept hij een ouderwetse geigerteller op. Het apparaatje begint in de buurt van de knikker te tikken: radioactief!

Frank Grimberg, die onder de uitdossing tevoorschijn komt, maakt aanschouwelijk hoe het cybersecurity-programma GEIGER aan zijn naam komt. "We zijn al tientallen jaren onderweg in cyberspace, maar net als bij radioactiviteit zijn de risico’s veelal onzichtbaar. Ook voor cyberveiligheid hebben we een soort geigerteller nodig die de risico’s opspoort en ons leert ermee om te gaan." Grimberg, docent aan de Zwitserse businessschool FHNW, is mede-initiatiefnemer van het Europees gefinancierde project. In verschillende landen worden de GEIGER-tool en het bijbehorende opleidingsprogramma dit jaar getest. In Nederland gebeurt dat via accountants, in samenwerking met SRA.

DTC

Cyberveiligheid wordt steeds urgenter voor mkb-bedrijven. Dat ziet de overheid ook. Voor vitale sectoren was er al het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en vier jaar geleden initieerde het ministerie van EZK het Digital Trust Center (DTC) om ook de rest van ondernemend Nederland cyber-weerbaarder te maken. Relatiemanager Rajko Smaak vertelde er meer over tijdens de kick-off. "Met de enorme toename van de digitalisering neemt ook slim misbruik van de menselijke factor toe, denk aan hacks, virussen en social engineering zoals phishing." Via de website en notificaties biedt het DTC bedrijven informatie, tips en tools.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur juni 2022

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur