Thuis in uw branche

Duurzaam digitaliseren vraagt om scherpe securitystrategie

  • Publicatiedatum: 23-1-2019

Steeds meer organisaties slaan de weg van digitalisering in. Dat biedt grote kansen maar brengt ook nieuwe risico's met zich mee. SRA wil een inhoudelijke bijdrage leveren aan het versterken van uw kantoor en de relatie met uw klanten die deze transitie doormaken. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met Northwave, een zeer gerenommeerde partij op het gebied van integrale informatiebeveiliging.

PrivacySamen met Northwave besteden we in de aankomende edities van de SRAadviseur aandacht aan de 'hot topics' rondom het beveiligen van informatie en de rol die accountants daarbij kunnen en misschien zelfs wel moeten spelen. In dit eerste artikel kijken we naar de strategische keuzes die organisaties kunnen maken over dit onderwerp. We gaan in gesprek met Talitha Papelard, Director Business Security van Nortwhave en co-auteur van het boek 'Critical Success Factors for Information Security'. We vragen Papelard naar haar ervaringen in het mkb.

Risico van de zwakste schakel

"Wat we in het mkb zien, is dat digitalisering grote impact heeft op de bedrijfsvoering. Iedereen wordt steeds afhankelijker van digitale informatie. We zitten allemaal in ketens en zijn daarmee zo kwetsbaar als de zwakste schakel. Wij zien veel incidenten, waarbij meerdere bedrijven slachtoffer worden doordat hackers 'doorstappen' van het ene naar het andere bedrijf. Een recent voorbeeld is een technisch bedrijf dat tonnen schade oploopt omdat een van haar leveranciers wordt gehackt en er via de systemen van die leverancier vervalste facturen naar opdrachtgevers gaan. Veel mkb-ers weten wel dat ze hier iets mee moeten, maar vinden het moeilijk een passende aanpak te kiezen omdat het onderwerp best complex is en de expertise en ervaring op dit vakgebied vaak ontbreekt."

Accountants helpen hun klanten bij het betrouwbaar houden van de financiële bedrijfsvoering. Dan is het inzichtelijk houden van risico’s van groot belang. In allerlei onderzoek onder ondernemers en managers zien we dat de angst voor cyberrisico’s toeneemt. Tegelijkertijd zijn die risico's voor veel bedrijven niet tastbaar. "Wat is dan de strategie om te komen tot een slimme aanpak?"

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur december 2018

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren