Thuis in uw branche
Dossier Box 3

Nieuwe versie aangifteprogramma 2021 Belastingdienst online

  • Publicatiedatum: 11-8-2022
Laptop

Een eerder al aangekondigde nieuwe versie van het aangifteprogramma IB 2021 van de Belastingdienst is online. In deze nieuwe versie wordt bij de berekening van de box 3-heffing rekening gehouden met het rechtsherstel box 3.

Aanslagen 2021

Op 28 april 2021 maakte staatssecretaris van Rij al bekend dat vanaf augustus 2022 de aanslagen 2021 gefaseerd opgelegd zouden gaan worden, rekening houdend met het rechtsherstel box 3. De verwachting was dat vanaf augustus 2022 ook een nieuwe versie van het aangifteprogramma IB 2021 beschikbaar zou zijn (zie ook het bericht Rechtsherstel box 3 massale bezwaren en niet onherroepelijke aanslagen bekend).

Nieuwe versie aangifteprogramma IB 2021

Inmiddels staat de nieuwe versie van het aangifteprogramma IB 2021 van de Belastingdienst online. In deze nieuwe versie wordt de box 3-heffing berekend volgens het wettelijke systeem én volgens het Besluit rechtsherstel box 3 (zie voor deze berekening het bericht Besluit rechtsherstel box 3 gepubliceerd, start rechtsherstel voor eerste doelgroep). De laagste uitkomst van deze twee berekeningen wordt vervolgens door het aangifteprogramma aangehouden als de box 3-heffing voor 2021.

Opnieuw indienen aangifte IB 2021?

Het kan lonen om de aangifte IB 2021 opnieuw in te dienen. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld een andere partnerverdeling leiden tot een gezamenlijk lagere aanslag. Of dat het geval is, kan berekend worden met het Rekenmodel: sparen en beleggen box 3 (beschikbaar via Fiscaal Antwoord) of met de Online rekenhulp box 3-inkomen (op de website van de Belastingdienst). Ook met behulp van de nieuwe versie van het aangifteprogramma worden de uitkomsten van een andere partnerverdeling zichtbaar. Zie in dit verband ook de op Taxlive.nl verschenen Column Rechtsherstel in box 3: ‘Verdeel en heers’.

Aangiftesoftware

SRA gaat ervan uit dat de verschillende aanbieders van aangiftesoftware hun software inmiddels ook hebben aangepast aan het rechtsherstel box 3 of dat op korte termijn gaan doen. Zo heeft AFAS aangekondigd het rechtsherstel box 3 in tweede week van augustus te verwerken in het pakket 2021.

Tot slot

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp kunt u vinden in het dossier box 3. Recent zijn in het dossier opgenomen de Signalering Beschikkingen rechtsherstel box 3 komen binnen. En nu? en een bericht over de Goedkeuring voorkoming dubbele belasting bij rechtsherstel box 3.