Thuis in uw branche

Reactie SRA Consultatiedocument Accountancy

  • Publicatiedatum: 30-1-2012

SRA heeft gereageerd op de consultatie accountancy dat het Ministerie van Financiën samen met AFM en NBA heeft opgesteld, die Minister De Jager van Financiën op 13 september 2011 aankondigde in de Tweede Kamer.

Thema's als de onafhankelijkheid van de accountant, informatievoorziening en Europese harmonisatie en toezicht worden in de consultatie aan de orde gesteld.

De Europese Commissie, maar ook de Nederlandse overheid en het parlement, wil een hoogwaardiger, dynamische en open auditmarkt creëren om het vertrouwen in jaarrekeningen te herstellen. Dat doel, het vergroten van de kwaliteit van dienstverlening, onderschrijft SRA ten volle; dat doel hoort immers bij de professionaliteit van de dienstverlener. De vraag is nu hoe we dat doel samen kunnen bereiken. Doen we dat door meer en meer regels op te stellen, door toezicht op toezicht in te stellen?

Of nemen we maatregelen waarmee daadwerkelijk het vertrouwen in de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de accountant/accountantsorganisaties verbeterd kan worden? In dit geval hebben we het over maatregelen waarmee de perceptie beïnvloed wordt, niet de werkzaamheden (sec) van de accountant/accountantsorganisatie. Voorkomen moet worden dat aan windowdressing wordt gedaan. Daarmee ondermijnen we de legitimiteit en de integriteit van het hele beroep.

Zeggen waar je voor staat en doen wat je zegt, is het allerbelangrijkste uitgangspunt om het vertrouwen in het beroep te herstellen. Daarvoor is onder meer een systeem van checks en balances nodig, dat in de ogen van SRA al voldoende bestaat en goed werkt. Het is van belang om de huidige verantwoordingsketen van professional, beroepsorganisatie, AFM en (tucht)rechter niet te doorbreken, maar daar te versterken waar nodig.

Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren