Thuis in uw branche
Flyer voor de accountantMeer weten over de PE tool?

Wat betekent de NVPE voor mij?

In de NVPE geeft u zelf vorm aan uw beroepsontwikkeling. Uw eigen leerdoelen en het behaalde leerresultaat staan daarbij centraal. Geen 40 PE-punten meer, maar het aantal uren dat u aan educatie besteedt is afhankelijk van uw persoonlijke leerdoelen.

Vragen waarop u binnen uw portfolio antwoord moet geven

U bent dus zelf verantwoordelijk voor uw eigen opleidingsplan dat u weergeeft in een persoonlijk portfolio. Wat zijn belangrijke vragen die op u afkomen bij het invullen van dit portfolio?

  • Wat zijn de werkzaamheden van uw functie en kunt u deze beschrijven?
  • Wat zijn uw leerdoelen op het gebied van kennis, vaardigheden en houding voor het komend jaar?
  • Wat zijn de PE-activiteiten, zoals cursussen, e-learnings, kringen en trainingen, die u gaat volgen en wat moeten deze opleveren?
  • Welke PE-activiteiten heeft u daadwerkelijk gevolgd en wat hebben deze u opgeleverd?
  • Heeft u alle bewijsmateriaal voor handen?

Vijf stappen

Al deze vragen zijn opgenomen in een praktisch 5-stappenmodel.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

SRA PE-systeem

Hoe zien de stappen er concreet uit?

Wat houden deze 5 stappen daadwerkelijk in? Kijk voor meer informatie op:

Stappen 1 tot en met 5 van de portfolio uitgewerkt

Tijdspad

Aan het begin van het jaar start u met de stappen 1 tot 3, zo bepaalt u waar u aan gaat werken. Hier heeft u tot 31 maart de tijd voor. De laatste twee stappen onderneemt u in het laatste kwartaal van het jaar. Hiermee sluit u het PE-portfolio af. Als dan na een jaar alles gedaan is, heeft u tot 31 januari van het volgende jaar de tijd om op de NBA Compliance Button te drukken. Hiermee geeft u aan dat u alle vijf de stappen heeft doorlopen en dat uw portfolio up-to-date is.

Meer vrijheid?

De NVPE geeft u dus meer vrijheid zelf uw opleidingstraject samen te stellen. Daarbij is het uiteraard van belang dat u uw vakbekwaamheid op peil houdt. Dit geldt voor uw persoonlijke kennis en vaardigheden, maar natuurlijk ook vanuit uw discipline. U kunt kiezen uit tal van cursussen, e-learnings, trainingen en kringen. Echter behoudt de NBA het recht u trainingen en kennistoetsen op te leggen. Ook vanuit kantoorbeleid kan het zijn dat u een aantal verplichte cursussen of trainingen krijgt aangereikt.

 

Is er controle op de invulling van uw PE-portfolio?

Het is de bedoeling dat je je als accountants zelf scherp houdt door elkaar op dit gebied te bevragen. Ook uw werkgever, het accountantskantoor zal vanuit compliance de persoonlijke portfolio’s monitoren. Meer informatie over product- en procestoezicht vindt u hier.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Chantal de Klein  Marjon Groten 
Chantal de Klein
Projectmanager
E cdeklein@sra.nl
T 030 656 60 60
Marjon Groten
Manager Incompany
E mgroten@sra.nl
T 030 656 60 60