Thuis in uw branche
Flyer voor het accountantskantoor

Wat betekent de NVPE voor mijn kantoor?

Beeldmerk nieuwe PE-regeling

Opleiden wordt multidisciplinair. Vakbekwaamheid en persoonlijke ontwikkeling staan centraal, maar ook uw HR-beleid en uw organisatiecultuur spelen een rol in het opleidingspakket van de accountant. Daarom is van belang dat u de nieuwe NVPE opneemt in uw kantoorbeleid.

Aandachtspunten voor uw accountantskantoor zijn:

  • Hoe gaat u de ontwikkelingen, output en processen van uw kantoor, de disciplines en de individuele accountant monitoren?
  • Hoe houdt u grip op de kwalitatieve ontwikkeling van uw medewerkers?
  • Stelt u een meerjarig strategisch opleidingsplan en een bijbehorende kwaliteitscyclus op?
  • Voldoet u aan de eisen van het toezicht van de SRA Reviewcommissie op naleving van de NVPE?

Strategisch opleidingsplan

Drie niveaus PEOpleiden wordt multidisciplinair én een aantoonbaar continu proces. Vanuit de beroepsorganisatie worden eisen gesteld, gebaseerd op de NVKS. Maar u zult ook als kantoor uw kwaliteitsbeleid moeten vertalen naar een dynamisch en strategisch opleidingsplan. Hiervoor kunt u de PDCA-cyclus hanteren.

Het strategisch opleidingsplan is op 3 niveaus te benaderen:

  • Kantoorniveau: welke eisen stelt u aan uw medewerkers en wat vindt u belangrijk vanuit uw organisatiecultuur? Zowel op het gebied van hard als soft skills.
  • Discipline-niveau: welke eisen stelt de controle- en de samenstelpraktijk aan de accountant op het gebied van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid?
  • Individueel niveau: welke ontwikkelingen vindt u belangrijk voor de individuele accountant? En welke wensen heeft de medewerker zelf?

Om het strategisch opleidingsplan op te stellen, moet u onder meer nadenken over de richtlijnen die u hanteert als kantoor, uw opleidingsbudget en hoe u de processen en ontwikkelingen gaat monitoren. En hoe legt u dit vast? De NVPE zorgt dus óók op kantoorniveau voor uitdaging!

Voor alle kantoren, groot en klein

Niet alleen grotere kantoren, maar ook kleinere kantoren gaan hiermee aan de slag. PE is immers onderdeel van het kwaliteitsbeleid en bij minder kwantitatieve toetsingsmogelijkheden moet u zelf uw beleid en beheersing gaan opstellen, vastleggen en uitrollen!

Uiteraard gaat SRA u helpen, adviseren en ondersteunen. Graag denken wij met u mee hoe u de PE-regeling binnen uw kantoor(organisatie) implementeert. Hoe u de strategische doelen van uw accountantskantoor koppelt aan de (individuele) leerdoelen. Hoe u uw medewerkers kunt adviseren bij het samenstellen van hun persoonlijke portfolio. En hoe u de portfolio’s van uw medewerkers kunt monitoren. Dit doen wij met diverse producten en diensten. Bekijk wat SRA u en uw medewerkers biedt.

Contact

Heeft u vragen over de PE-regeling? Neem dan contact op met Corjan Aalbregt:

Corjan Aalbregt

E caalbregt@sra.nl
T 030 656 60 60

Heeft u als incompanykantoor vragen over de invulling voor uw kantoor? Neem dan contact op met uw contactpersoon incompany Brenda van Oel (bvanoel@sra.nl) of Marjon Groten (mgroten@sra.nl).

Brenda-Marjon-Incompany

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren