Thuis in uw branche
Dossier Box 3

Bezwaarmakers box 3: let op deadline eind 2022 ambtshalve vermindering voor IB 2017

  • Publicatiedatum: 20-12-2022
Let op

Bezwaarmakers die zich niet kunnen vinden in het aan hen geboden rechtsherstel box 3, moeten een individueel verzoek om ambtshalve vermindering indienen. Voor de aanslag IB 2017 is de deadline hiervoor al op 31 december 2022. Let op: dit is dus anders dan voor de niet-bezwaarmakers.

Niet-bezwaarmakers box 3

Niet-bezwaarmakers krijgen in de massaalbezwaarplusprocedure box 3 (MB+ procedure) uiteindelijke dezelfde rechten als bezwaarmakers. Dit is het geval als de Hoge Raad in de MB+ procedure oordeelt dat de niet-bezwaarmakers recht hebben op ambtshalve vermindering. Op basis van gemaakte afspraken binnen de MB+ procedure is het niet nodig dat niet-bezwaarmakers een individueel verzoek om ambtshalve vermindering indienen. Zie voor meer informatie hierover het bericht Koepel- en belangenorganisaties ontvangen brief staatssecretaris over ‘massaalbezwaarplus’ box 3.

Bezwaarmakers box 3

Het voorgaande geldt nadrukkelijk niet voor de groep zogenaamde bezwaarmakers. Zij vallen niet onder de MB+ procedure. Zij moeten daarom wel een individueel verzoek om ambtshalve vermindering indienen als zij zich niet kunnen vinden in het aan hen geboden rechtsherstel box 3. SRA berichtte op 21 november 2022 al hierover: Niet eens met geboden rechtsherstel 2017? Verzoek ambtshalve vermindering vóór 2023. Voor de aanslag IB 2017 verloopt de termijn voor het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering al op 31 december 2022.

Nog maar enkele dagen

Dat betekent dat de bezwaarmaker die het niet eens is met het rechtsherstel box 3 over het jaar 2017 nog maar enkele dagen heeft om een verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen. In dat verzoek moet dan worden aangegeven dat het werkelijke inkomen lager is. Hoe dit werkelijke inkomen moet worden bepaald, is nog onduidelijk waar het ongerealiseerde waardemutaties betreft. In enkele uitspraken van lagere rechters worden bijvoorbeeld opgetreden maar nog niet gerealiseerde waardedalingen genegeerd.

Eerder brachten wij: